Czekolada odporna na upały

16 lipca 2006, 13:41

Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę.



Rośliny mogą słyszeć i reagować na odgłosy zjadania

9 lipca 2014, 06:39

Co się dzieje, gdy rośliny "słyszą" odgłosy towarzyszące zjadaniu ich tkanek przez gąsienice motyli? Wzmacniają swoje mechanizmy obronne...


Słodkie napoje przytępiają zmysł smaku

13 czerwca 2011, 10:12

Badanie naukowców z Uniwersytetów w Bristolu i Bangor wykazało, że osoby z nadwagą i otyłe mają zmniejszoną wrażliwość na słodycz napojów bezalkoholowych, lecz wzrasta u nich podświadome zamiłowanie do słodkich pokarmów.


Odkrycie chronicznego bólu u owadów szansą na leczenie ludzi

16 lipca 2019, 08:21

Owady odczuwają chroniczny ból, donoszą australijscy uczeni. Profesor Greg Neely i jego zespół specjalizujący się w badaniu bólu dostarczyli pierwszych przekonujących dowodów, że długo po zagojeniu się rany owady mogą odczuwać chroniczny ból.


Jak poczucie bezpieczeństwa wpływa na libido

15 sierpnia 2006, 10:09

Popęd seksualny kobiety zaczyna spadać, kiedy znajdzie się w stałym związku. Naukowcy niemieccy zauważyli, że po 4 latach bycia w związku z tym samym partnerem mniej niż połowa 30-letnich kobiet pragnęła regularnego seksu.


Miejskie wyspy ciepła pomagają szkodnikom drzew

24 lipca 2014, 11:29

Naukowcy z North Carolina State University informują, że miejskie „wyspy ciepła” przyczyniają się do zanikania klonu czerwonego na południowym wschodzie USA. Uczeni odkryli, że wyższe temperatury, które panują w miastach powodują, że pojedyncza samica z gatunku Melanaspis tenebricosa ma 3-krotnie liczniejsze potomstwo, a to przekłada się na 200-krotny wzrost liczby dorosłych osobników tego szkodnika drzew.


Tysiące lat badań poszły na marne?

29 czerwca 2011, 16:11

Bartosz Grzybowski i jego zespół z Northwestern University twierdzą, że prowadzone od tysięcy lat badania nad elektrostatyką nie dały nam prawdziwych odpowiedzi. Przekonanie, iż elektryczność statyczna bierze się z wymiany jonów pomiędzy dwoma materiałami, wskutek której w jednym z nich powstaje nierównowaga jest, zdaniem Grzybowskiego, błędne.


Sztuczny język rozróżnia whisky z ponad 99% trafnością

7 sierpnia 2019, 06:28

Na Uniwersytecie w Glasgow powstał sztuczny język, który z dużą trafnością potrafi rozróżniać whisky. Naukowcy mają nadzieję, że uda się go wykorzystać m.in. do przeciwdziałania fałszowaniu alkoholi.


Alkomat, którego nie da się oszukać

6 września 2006, 07:27

Wyhodowane w chińskim laboratorium, a przypominające kwiaty nanostruktury mogą wykrywać alkohol i, być może, znajdą również zastosowanie jako katalizatory.


Naturalne światło w biurze korzystnie wpływa na zdrowie i sen

12 sierpnia 2014, 06:41

Pracownicy biurowi, którzy stykają się z większą ilością światła dziennego, lepiej i dłużej śpią, są bardziej aktywni fizycznie i mogą się pochwalić lepszą jakością życia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy